ANTIBAKTERIÁLNE VLASTNOSTI MEDU
![](https://3ee25f0b25.clvaw-cdnwnd.com/5b541253401fddc788f1110171149f7f/200000250-b5066b5067/antibakterialne%20vlastnosti%20medu.jpg?ph=3ee25f0b25)
Každý med, ktorý je produkovaný včelou musí byť antibakteriálny. Je to jeho prirodzená vlastnosť. Pretože včela už počas zberu nektáru pridáva antibakteriálne látky do nektáru alebo medovice, aby sa neskazil. K nektáru obohateného o peľové zrniečka včely pridávajú enzýmy, ako invertázu alebo glukózooxidázu. Sú včelou syntetizované v hltanových žľazách a následne sekretované pri spracovaní medu. Antibakteriálny účinok medu nie je závislý iba na aktivite jednej aktívnej zložky, ako to je v prípade antibiotík. Glukózooxidáza rozkladá glukózu na kyselinu glukónovú a peroxid vodíka. Kyselina glukónová je hlavná organická kyselina v mede. Peroxid vodíka nezohráva úlohu len v antibakteriálnom účinku medu, ale podieľa sa aj na regeneračnom procese pri hojení rán. Obe zlúčeniny prispievajú k antimikrobiálnym vlastnostiam medu. Väčšina predávaných medov je tepelne upravených, čím dochádza k inaktivácii väčšiny enzýmov. Pri dozrievaní medu sa znižuje pH na 3,4-4,6 a vodná aktivita. Uvedené vlastnosti umožňujú chrániť med pred mikrobiálnym rastom. ENZÝM GLUKÓZOOXIDÁZA prispieva k antimikrobiálnym vlastnostiam medu Klinické štúdie už preukazujú to, že med ako potravina lieči infekty horných dýchacích ciest, lieči kašeľ u detí a je to stále potravina. Med je funkčná potravina aj tá, ktorá je v obchodoch. Preto aj v obchodoch by mal byť med , ktorý je antibakteriálny. Med by sa mal testovať Majtánovou metódou, aby sme v supermarketoch nekupovali falšovaný med za cenu, ktorá nezodpovedá cene skutočného, pravého medu. Na produkciu 0,5 kg medu musia včely preletieť takmer 90 kilometrov a navštíviť 2 milióny kvetov. Živé zložky medu s antibakteriálnym účinkom sú výsledkom práce včiel, v poškodených, upravovaných, alebo vo falšovaných medoch chýbajú, alebo sú nefunkčné. Med patrí medzi najčastejšie falšované produkty.