ČO SÚ POLYFENOLY A NA ČO SÚ DOBRÉ?

25.11.2020

POLYFENOLY tvoria skupinu chemických zlúčenín, nachádzajúcich sa v rastlinách. V mede sú dôležitou skupinou zlúčenín, pokiaľ ide o vzhľad a funkčné vlastnosti. Nie sú rovnaké vo všetkých medoch. Spravidla čím tmavší med, tým vyšší je obsah polyfenolu, tým väčšie sú antioxidačné vlastnosti. K celkovej antioxidačnej aktivite prispievajú fenoly, peptidy, organické kyseliny, enzýmy a iné minoritné zložky. Polyfenoly a ich metabolity majú na ľudské zdravie veľa pozitívnych účinkov. Poznáme ich ako významné antioxidanty, ovplyvňujú aktivitu viacerých enzýmov, reparáciu DNA, majú antivírusový, antimikrobiálny, antimutagénny, antikarcinogénny, hepatoprotektívny, antialergický, imunomodulačný a protizápalový účinok. Polyfenoly a flavonoidy dodávajú medu antioxidačné vlastnosti. Sú schopné pozastaviť reakcie oxidácie iných molekúl, a tiež zachrániť naše telo pred voľnými radikálmi.

Polyfenoly nájdené v mede sú flavonoidy: quercetin, luteolin, kaempferol, apigenín, chryzín, galangín, akcecetín, pinocembrin, pinobanksin a ďalšie. Najznámejší z nich je QUERCETIN prirodzene sa vyskytujúci, cenný antioxidant (bioflavanoid) rastlinného pôvodu, ktorý podporuje normálnu hladinu histamínu, čím prispieva k udržaniu normálneho imunitného systému. Tiež podľa vedcov znižuje výskyt rakoviny pankreasu (slinivky brušnej). Výskumné tímy z celého sveta sa zaoberajú štúdiom vplyvu polyfenolov na ľudské zdravie.

Obrovský potenciál polyfenolov spočíva najmä v prevencii a doplnkovej liečbe civilizačných ochorení, preto do ich výskumu odborníci vkladajú veľkú nádej. Majú schopnosť ovplyvňovať funkciu mnohých dôležitých enzýmov. POTLÁČAJÚ ZÁPAL, CHRÁNIA TELO PRED MIKRÓBMI, VÍRUSMI A NÁDOROVÝM BUJNENÍM, PÔSOBIA AKO ANTIOXIDANTY. POTLÁČAJÚ TVORBU KARCINOGÉNOV V TELE A UĽAHČUJÚ ICH ODSTRAŇOVANIE Z ORGANIZMU, CHRÁNIA PEČEŇ, TLMIA ALERGICKÉ REAKCIE, MÔŽU MAŤ TIEŽ ANALGETICKÝ ÚČINOK. Takisto priaznivo ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu, pomáhajú pri liečbe obezity a metabolických porúch, znižujú riziko srdcovocievnych ochorení. Vedecké štúdie naznačujú, že dlhodobá konzumácia medov, ale i ovocia a zeleniny bohatých na rastlinné polyfenoly ponúka ochranu proti rakovine, kardiovaskulárnym ochoreniam, cukrovke, osteoporóze a neurodegeneratívnym ochoreniam.

Účinky fenolových zlúčenín zahŕňajú najmä antitrombotické, antiischemické, antioxidačné a vazorelaxačné činidlá.