JEDĽOVÁ MEDOVICA je rovnako unikátna ako známa MANUKA.

Z našich ihličnatých lesov môžeme získať vzácny MEDOVICOVÝ MED, ktorého je najmenej zo všetkých medov. Prírodné podmienky a počasie zohrávajú dôležitú úlohu pri jeho vzniku. Vzniká z medovice. Je to sladká, lepkavá tekutina, ktorá sa v určitom ročnom období vyskytuje na lístí a ihličí rôznych stromov ako sú lipy, javory, buky, smreky, jedle či borovice. Jej výskyt je podmienený premnožením vošiek, ktoré sa živia šťavou z rastlinných pletív (miazgou) a prebytok cukrov z rastlinnej šťavy svojim tráviacim ústrojenstvom vylučujú na povrch listov a ihličia. V zažívacom ústrojenstve vošiek sa nachádzajú tzv. filtračné komory, do ktorých vošky sajú rastlinnú šťavu, podržia z nej dusíkaté látky a zvyšok bohatý na cukry vylučujú nestrávené z tela von. Nie sú to výkaly, ale prefiltrované rastlinné šťavy. Tmavá farba medovice je spôsobená vysokým obsahom minerálov. Včely sajú túto medovicu a odnášajú do úľa na ďalšie spracovanie. Medovicový med je vhodný pre alergikov. Keďže ho včely produkujú z vošiek a nie z kvetov, neobsahuje peľové bielkoviny, na ktoré reagujú niektorí ľudia precitlivene.MEDOVICOVÝ MED vyniká najmä zložením (obsahom flavonoidov, minerálnych látok a stopových prvkov prospievajúcich ľudskému organizmu), chuťou - ostrejšia, farbou - tmavšia a vôňou - aromatická. Obsahuje vyššie percento flavonoidov, vďaka čomu má lepší antioxidačný a protizápalový účinok než kvetové medy. Dokonca má vyšší antibakteriálny potenciál. Dokázalo sa antibakteriálne pôsobenie JEDĽOVEJ MEDOVICE na ZLATÉHO STAFYLOKOKA. Laboratórne sa zistilo zastavenie rastu baktérií Staphylococcus aureus, čím sa potvrdila medu vlastná peroxidačná a osmotická antibakteriálna aktivita. Je výborným medicínskym prostriedkom hojacim ťažké rany vredov predkolenia. Pre svoj obsah minerálov je výborný aj na nervy. V porovnaní s kvetovými medmi má viac FRUKTÓZY, ovocného cukru, ktorý je z tráviaceho traktu vstrebávaný priamo do krvného obehu. Manukový je však asi desaťkrát drahší než naše najdrahšie medy. Sú však v ňom iné antibakteriálne látky ako v našich medoch. Skutočnú biologickú účinnosť medu možno overiť iba v laboratóriu. No hovorí sa, že by sme mali konzumovať ovocie a zeleninu dopestovanú v tom regióne, kde žijeme. To isté platí aj o mede. JEDĽOVÁ MEDOVICA má silné regeneračné schopností a mimoriadne antibakteriálne vlastností, ktoré pôsobia vysoko preventívne v čase keď si bakteriálne infekcie stále viac budujú rezistenciu. Zabraňuje rastu a šíreniu patogénnych baktérii, plesní a veľmi účinne pomáha aj pri regenerácií buniek, obnove tkanív, potláčaní zápalov, bolestiach kĺbov, popáleninách, psoriáze, ekzémoch a vyrážkach. Jedľová medovica sa nedá vyprodukovať každý rok. Závisí to od vhodných klimatických podmienok a od schopností vošky rozmnožiť sa v čo najväčšom množstve.