LIPOVÝ MED

Sa
právom považuje za jeden z najužitočnejších, pretože obsahuje viac ako
štyristo látok, ktoré telo potrebuje. Vďaka svojmu zloženiu sa ľahko
vstrebáva, nezaťažuje pankreas. Má baktericídne vlastnosti, vysokú
enzymatickú aktivitu a posilňuje imunitný systém. Vedci dokázali, že
jeho užitočnosť je založená na prítomnosti veľkého množstva enzýmov,
ktoré zmierňujú zápal. Tradičná medicína už dlho používa jeho
protizápalový, diaforický a vykašliavací účinok, vďaka ktorému
je med z lipy nevyhnutný pri prechladnutí a závažnejších ochoreniach
dýchacích orgánov. Pôsobí pri liečbe akútnych aj chronických zápaloch
horných dýchacích ciest, prieduškovej astme, zápaloch krku, nosných
dutín, priedušiek a pri angíne. Podporuje vykašliavanie a potenie. Ak sú
v tele prítomné rôzne typy zápalu, med zabráni symptómom ochorenia
alebo zmierni stav. Pri chorobách nosohltanu je užitočné jednoducho
držať med v ústach až do úplného rozpustenia. Ak sa pomaly rozpúšťa v
ústach, potom prechádza hltanom, vytvára ochrannú vrstvu na sliznici,
ktorá chráni pred infekciou a pomáha rýchlejšie zotaviť sa v prípade
infekcií. V tomto prípade sa baktericídne látky rýchlo dostanú na miesto
infekcie.
Pri konzumácii lipového medu sa musí dodržiavať správna
dávka. Pre všetky svoje výhody môže lipový med poškodiť organizmus, ak
sa použije nesprávne. Dospelí by nemali jesť viac ako 150 g denne a deti
do 30 - 50 g. Jedna čajová lyžička čistého medu sa zvyčajne odporúča
pred raňajkami. Používať lipový med by nemali tí ľudia, ktorí trpia
cukrovkou 2. typu a v obmedzenom množstve ľudia, ktorí už majú srdcové
zlyhanie, kvôli možným vedľajším účinkom.