MED JE NAJCENNEJŠÍM PRODUKTOM

24.07.2020

Druhy medov
Druhy medov

Možno, že žiadny z potravinových výrobkov z hľadiska počtu zložiek, liečebného účinku, arómy a chuti nemožno porovnávať s prírodným medom, ktorý včely produkujú z rastlinného nektáru. Med sa používa v ľudovom liečiteľstve už od staroveku a záujem o tento prírodný "liek" pretrval až do súčasnosti. Vedeli ste, že terapeutické využitie medu sa spomína už na sumerských tabuľkách z obdobia 3000 rokov pred naším letopočtom? Ďalšie zmienky nájdeme v Tóre, Biblii či Koráne.
Má okolo 300 zložiek: cukry (ovocný a hroznový), enzýmy (amylázu, glukooxidázu), kyseliny (jablčnú, vínnu a citrónovú), bielkoviny v malom množstve, vitamíny (B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P), minerálne látky a stopové prvky: (draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, jód, meď, zinok, železo, selén ), ktoré sa ľahko vstrebávajú. V mede nie sú žiadne ťažko stráviteľné prvky, okamžite vstupuje do krvného obehu a šíri sa cez bunky. Jeho liečivé vlastnosti sú určené obsahom vitamínov, stopových prvkov, minerálnych a antibakteriálnych látok v ňom. Med okrem iného posilňuje IMUNITNÝ SYSTÉM a pomáha liečiť vírusové ochorenie. Je rovnako užitočný pre chorých aj zdravých ľudí a deti. Pravidelná konzumácia optimálnej dennej dávky (pre dospelých 100 g a 50 g pre deti) zvyšuje biologickú reaktivitu tela, čím sa stáva imúnnou proti infekcii. Ak chcete aby zostali v mede zachované všetky jeho liečivé vlastnosti nezohrievajte ho, ani nedávajte do čaju, ktorého teplota je vyššia ako 42℃. Slovenské medy svojou kvalitou patria medzi svetovú špičku.