MED – NÁHRADA ZA ANTIBIOTIKÁ

03.06.2021

Konzumácia kvalitného medu má na zdravie človeka preukázateľné pozitívne účinky. Všetky problémy, ktoré človek má vo väčšej, či menšej miere súvisia s tým, že nedodržuje zákony prírody. Ako sa ukázalo, obyčajný med sa môže stať účinným liekom proti nebezpečným patogénom. Autori mnohých štúdií považujú med za jednu z hlavných alternatív antibiotík. Účinne potláča rast širokého spektra baktérií, včítane baktérií rezistentných na antibiotiká, pretože patogénne baktérie nevykazujú rezistenciu voči tomuto produktu. Med je totiž doslova zabijakom baktérií. Bežné antibiotiká bojujú proti baktériám najčastejšie napádaním ich bunkovej steny alebo zásahom do bunkového metabolizmu baktérii. V prípade medu je to inak. Je to vďaka jeho unikátnemu zloženiu, v ktorom dominuje cukor. Ten dáva medu vlastnosť zvanú OSMOLÝZA, pri ktorej med doslova vyťahuje vodu z baktérií. Tie v ňom kvôli tomu jednoducho nedokážu prežiť. Ďalším dôvodom, prečo baktérie v mede nemajú šancu, je látka NONATÍN. Ten reaguje s cukrom a vytvára kyslé prostredie, ktoré je pre baktérie smrteľné. Pri reakcii s glukózou sa navyše vytvára peroxid vodíka, ktorý sa bežne používa v zdravotníctve ako účinná dezinfekcia voči takmer všetkým mikroorganizmom.

MED je už dlho známy svojimi antimikrobiálnymi vlastnosťami a využíva sa pri rôznych ochoreniach. Jeho jedinečnosť je pripisovaná najmä nízkym hodnotám pH, vysokej koncentrácii cukru a prítomnosti bakteriostatických a baktericídnych zlúčenín ako je hydrogén peroxid, antioxidanty, lyzozýmy, polyfenoly, fenolové kyseliny, flavonoidy a peptidy včiel. Významný antibakteriálny faktor včelieho medu je včelí antibakteriálny peptid, defenzín1. Včely majú špeciálnu žľazu, kde toto antibiotikum produkujú a pri spracovaní nektáru na med ho primiešavajú do výsledného medu. Defenzín1 je prirodzenou súčasťou všetkých prírodných medov a jeho koncentrácia v jednotlivých medoch je rozdielna. Pokiaľ sa v mede defenzín-1 nenachádza je možné uvažovať o falšovaní medu alebo jeho znehodnotení nesprávnym spracovaním. Všetky tieto pre väčšinu z nás neznáme pojmy sa väčšinou označujú ako "peroxidová aktivita" medu. Okrem uvedených antibakteriálnych účinkov medu, sa med vyznačuje aj protizápalovými, antioxidačnými, imunomodulačnými a protinádorovými účinkami. Právom sa zaraďuje medzi SUPERPOTRAVINY a jednoznačne mu medzi nimi patrí popredné miesto. Moderná medicína sa dlho pozerala na med cez prsty ako na alternatívnu tradičnú medicínu, no v poslednej dobe, sa teší zvýšenej pozornosti vedcov. Med sa oplatí konzumovať pravidelne, teda nielen vtedy, keď na nás lezie nejaký zdravotný neduh.