MED SA VYRÁBA A SKLADUJE V ŠPECIÁLNOM ZÁSOBNÍKU
![](https://3ee25f0b25.clvaw-cdnwnd.com/5b541253401fddc788f1110171149f7f/200000249-a93a6a93a8/medov%C3%BD%20vacok%20med_Fotor_Collage.jpg?ph=3ee25f0b25)
Med je komplex zložiek nektáru, peľu a enzýmov dodaných včelami, závislý hlavne na nektárovom zdroji. Lietavky nasávajú a zhromažďujú nektár z kvetov pomocou svojho DLHÉHO CUCIAKA a uchovávajú ho v špeciálnom žalúdku alebo v "medovom vačku" oddelenom od pravého žalúdka na trávenie. Vytvárajú med už pri nasávaní nektáru do medového vačku, pričom vmiešavajú do neho výlučky z hltanovej žľazy obsahujúcej enzým INVERTÁZA. V tomto vačku začína štiepenie sacharózy enzýmom na glukózu a fruktózu. To je prvý krok premeny nektáru na med.
Uskladňujú ho do voskových buniek plástu. Med dozrieva pôsobením enzýmov, ktoré sa tam dostali z výlučkov včelích žliaz alebo priamo z nektáru. Odparovanie a zahusťovanie vykonávajú mladušky neustálym prehltávaním čiastočne zahustenej sladiny, ktorá je stále v pohybe, kým sa nezahustí na zrelý med. Obsah vody v mede na 18 % dokážu včely znížiť za 3 - 4 dni. Po dosiahnutí tohto množstva vody v mede včely bunky zaviečkujú voskovými strieškami, ktoré neprepúšťajú vlhkosť. Podrobnejšie v článku "Ako vzniká med" na našom blogu https://www.podporavciel.sk/l/ako-vznika-med/