MEDOVINA
17.10.2020

MEDOVINA - NÁPOJ ZDRAVIA, SILY A LÁSKY Predpokladá sa, že prvá
medovina vznikla ešte pred tým, ako sa na Zemi objavil človek. V dutinách stromov
obývaných včelami skvasil med spolu s dažďovou vodu a vznikla tak prvá medovina.
Správy z 9. - 11. storočia medovinu označujú za typický slovanský nápoj, ktorý
mal využitie pri obradoch aj každodennom živote. Je možné, že je
to najstarší kvasený nízko alkoholický nápoj, ktorý ľudia poznali
skôr ako víno, či pivo. Pripíjali si s ňou starí Kelti, Germáni,
Gréci, Rimania a Slovania. V minulosti ju považovali za zdroj života, múdrosti a sily. Možno
ju s čistým svedomím zaradiť medzi elixíry zdravia. Medovina je predovšetkým
vhodná na udržanie si vitálnej a duševnej sily. Pôsobí taktiež pozitívne na náš
imunitný systém, a podľa najnovších poznatkov obsahuje podobne ako
hroznové víno antioxidačné látky na báze polyfenolov. Medovina čiastočne pôsobí antibakteriálne a
protizápalovo.
Škála druhov medoviny je pomerne široká, čo závisí od druhu medu, z ktorého je vyrobená, od pomeru medu a vody, pridaných bylín a podobne. Medovina vyrobená tradičnou technológiou obsahuje zväčša 12 - 14 % alkoholu. Podáva sa vychladená aj hriata. Skrátka, v lete chladí a v zime hreje. Medovina bola takisto považovaná za sladký nápoj lásky, a vraj práve z nej vzniklo pomenovanie medových týždňov.