MEDY Z LESA, POZNÁTE ICH?

Z našich ihličnatých lesov môžeme získať MEDOVICOVÝ MED, ktorý j veľmi vzácny. Prírodné podmienky a počasie zohrávajú dôležitú úlohu pri jeho vzniku. Nedá sa vyprodukovať každý rok, jeho produkcia je nestabilná. Musí byť teplo a vlhko. Vzniká z medovice, čo je sladká, lepkavá tekutina, ktorá sa v určitom ročnom období vyskytuje na lístí a ihličí rôznych stromov ako sú LIPY, JAVORY, BUKY, SMREKY, JEDLE ČI BOROVICE. Jej výskyt je podmienený premnožením vošiek, ktoré sa živia šťavou z rastlinných pletív (miazgou). Prebytok cukrov z rastlinnej šťavy svojim tráviacim ústrojenstvom vošky vylučujú na povrch listov a ihličia. MEDOVICA vzniká ako metabolický produkt vošiek. Tú následne zbierajú včely a produkujú z nej med. Ich metabolizmus nedokáže stráviť niektoré zložky a tak ju vo forme sladkých, lepkavých kvapiek vylučujú na ihličie a listy stromov. Tie následne zbierajú včely a produkujú z nich med. V zažívacom ústrojenstve vošiek sa nachádzajú tzv. filtračné komory, do ktorých vošky sajú rastlinnú šťavu, podržia z nej dusíkaté látky a zvyšok bohatý na cukry vylučujú nestrávené z tela von. Nie sú to výkaly, ale prefiltrované rastlinné šťavy. Tmavá farba medovice je spôsobená vysokým obsahom minerálov. Včely sajú túto medovicu a odnášajú do úľa na ďalšie spracovanie.

MEDOVICOVÝ MED vyniká najmä zložením (obsahom flavonoidov, minerálnych látok a stopových prvkov prospievajúcich ľudskému organizmu), chuťou - ostrejšia, farbou - tmavšia a vôňou - aromatická. Med jehustej a vláčnej konzistencie, má červenohnedú, tmavohnedú alebo niekedy až úplne čiernu farbu s ľahkým odtieňom zelenej. Jeho chuť je rôzna a závisí od pôvodu medovice. Vyznačuje sa pomalou kryštalizáciou.

Tento med je pre svoj obsah minerálov výborný na nervy. V porovnaní s kvetovými medmi má viac fruktózy, ovocného cukru, ktorý je z tráviaceho traktu vstrebávaný priamo do krvného obehu. V porovnaní s kvetovými medmi má výraznejšie ANTIBAKTERIÁLNE ÚČINKY ale je ťažšie stráviteľný. Ak je medovica jediným zdrojom znášky včiel neobsahuje peľ a tak je med vhodný aj pre ASTMATIKOV, ALERGIKOV a ľudí ktorí majú inak problémy s užívaním kvetových medov.

LESNÝ MED, slovenská legislatíva pojem lesný med nepozná, ale včelári ho aj napriek tomu používajú. Je to väčšinou zmiešaný med tmavšej farby, výraznej chuti a silnej arómy, ľahko stráviteľný. Obsahuje NEKTÁR Z MALÍN, ČERNÍC, LÚČNYCH KVETOV A MEDOVICU z listnatých a zmiešaných lesov. V porovnaní s kvetovým medom obsahuje viac fruktózy, dextrínov, flavonoidov aväčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov. Lesné medy obsahujú biologicky aktívne železo, čo výrazne posilňuje celý organizmus a nervový systém. Odporúča sa používať pri ochorení kĺbov, močového systému, pri problémoch so žlčovodmi, pečeňou, črevami, pri respiračných ochoreniach. Jedna lyžička medu obsahuje toľko minerálov ako 3-4 lyžičky kvetového medu. Pre svoj obsah glukózy je veľmi dôležitý pre organizmus, pretože je priamo vstrebávaný sliznicou do krvi. Tým dodáva telu energiu okamžite, preto sa med hodí k rýchlemu posilneniu ťažko pracujúcich ľudí alebo športovcov. Je to hlavný zdroj výživy svalového tkaniva. Zmiešaný lesný med má v modernej zdravej výžive nezastupiteľné miesto.