MÔŽU DIABETICI KONZUMOVAŤ MED?

Cukrovka (diabetes melitus), patrí medzi civilizačné ochorenia. Je to choroba nedostatočnej premeny cukrov v organizme. Zdravým ľuďom sa INZULÍN z pankreasu vylučuje do krvi v primeranom množstve, glukóza putuje z krvného obehu do buniek efektívne. Hlavnou úlohou tohto hormónu je regulovanie hladiny cukrov v krvi tzv. GLYKÉMIU. Normálna hodnota cukru v krvi je do 5,5 mmol/l. Bez inzulínu nie sú bunky schopné cukor prijať. Inzulín v krvi naviaže na seba cukor a pomocou enzýmu ho transportuje napríklad do svalovej bunky, kde je premenený na energiu. U ľudí trpiacich diabetom buď ich telo neprodukuje dostatok inzulínu, alebo ich bunky nie sú schopné správne inzulín zužitkovať. Výsledkom je, že v ich obehovom systéme koluje prebytočné množstvo glukózy. Glukóza je základný zdroj energie využívaný v ľudskom tele. Ľuďom trpiacim na diabetes 1. typu sa netvorí inzulín, 2. typu zase veľa, ale ten je málo účinný. Je tu otázka či diabetik môže med konzumovať? Traduje sa, že diabetici vôbec nesmú včelí med, ale nie je to tak celkom pravda. Všetko záleží od stupňa ochorenia.
Pri ľahších formách, kde vystačíme s diétou alebo i malými dávkami ANTIDIABETÍK, môžeme med užívať. Je však potrebné o toto váhové množstvo brať menej uhlovodanov a užívať med, ktorý má vysoké percento ovocného cukru. Všeobecne je med potravina, ktorá okrem sacharidov obsahuje aj mnoho iných prospešných látok. Tiež obsahuje chróm, ktorý je označovaný ako šetrič inzulínu. Zvyšuje citlivosť receptorov inzulínu a zlepšuje jeho účinok. Prispieva k látkovej premene sacharidov a tukov. V roku 1957 bolo zistené, že chróm spolu s inzulínom, ktorý obsahuje zinok, reguluje metabolizmus cukru v krvi. Z toho dôvodu môže byť med zaradený do jedálnička diabetikov. Uprednostňovať by sa mali medy s vyšším obsahom fruktózy, ako je napríklad AGÁTOVÝ alebo LIPOVÝ. Dokonca aj odborníci na výživu a endokrinológovia tvrdia, že pri cukrovke typu 2 sa med konzumovať môže v limitovanom množstve (do 1-3 čajových lyžičiek denne - podľa typu diabetu, telesnej konštitúcie, charakteru liečby a lability glykemickej kontroly). Diabetická výživa v určitej miere povoľuje stravu, ktorá obsahuje cukor (med). Výhodnejšie je ho konzumovať v kombinácii s potravou bohatou na vlákninu - CELOZRNNÝM CHLEBOM(tiež obsahuje chróm) S MASLOM. Čím je potravina bohatšia na vlákninu, tým pomalšie stúpa hladina cukru v krvi. Množstvo medu, ktoré skonzumuje diabetik za deň, musí byť započítané do celkového objemu prijatých uhľovodíkov na deň, t. j. ubrať z iných potravín, zdrojov sacharidov. Oproti minulosti sa dokonca uvoľňuje aj príjem cukrov, ale treba ich započítať do celkového množstva energie a sacharidov. Pre diabetikov nie je vhodné kombinovať med s ovocím. Nezabudnite kontrolovať svoj stav pomocou glukometra, ktorý meria hladinu cukru po konzumácii medu. Dôležité je tiež zistiť si jeho skutočnú glykemickú odozvu zmeraním glykémie po 30, 60 a 120 minútach po jeho požití. Ak sa koncentrácia glukózy v dôsledku toho zvýši o 2-3 jednotky, budete musieť med úplne opustiť. . Podľa švajčiarskej štúdie obsahuje med veľa sacharidov, ale jeho glykemický index je veľmi nízky, čo znamená, že uvoľňuje glukózu do krvi veľmi pomaly a tím zabraňuje výkyvom hladiny krvného cukru. Je preto vhodný pro diabetikov a ľudí, ktorí trpia hypoglykémiou.Horčík obsiahnutý v mede tiež reguluje hladinu krvného cukru a citlivosť na inzulín, ktoré sú dôležité pri predchádzaní cukrovky 2. typu.