PREČO JE MED TAKÝ CENNÝ? 

ČO SÚ POLYFENOLY A NA ČO SÚ DOBRÉ? Zloženie medu závisí veľa od jeho druhu. Medovicový med má iné zloženie ako kvetové medy, a kvetové medy sa líšia podľa typu použitého kvetu. A potom je tu manuka med, ktorý sa odlišuje v dôsledku vyššieho obsahu metylglyoxalu (MGO).Dôležitou skupinou zlúčenín v mede sú POLYFENOLY. Nie sú rovnaké vo všetkých medoch. Zatiaľ čo niektoré z nich sú spoločné pre všetky druhy medu, iné sú špecifické pre niektoré monoflorálne medy / jednodruhové. Obsah polyfenolových zlúčenín (flavonoidov a fenolových kyselín) v mede je silne ovplyvnený kvetinovým a zemepisným pôvodom, ako aj klimatickými charakteristikami lokality. Dôležitým faktorom je aj nadmorská výška. V závislosti od typu medu možno celkové POLYFENOLY nájsť v menších alebo väčších množstvách od 56 mg/kg do 500 mg/kg. Spravidla čím tmavší med, tým vyšší je obsah polyfenolu, tým väčšie sú antioxidačné vlastnosti.FENOLICKÉ ZLÚČENINY pôsobia ako prírodné antioxidanty, vychytávajú škodlivé radikály kyslíka, a sú čoraz populárnejšie vďaka svojej potenciálnej úlohe pri prispievaní k zdraviu ľudí.Flavonoidy a fenolové kyseliny, ktoré sa nachádzajú v mede posilňujú imunitu, chránia pred vírusmi a baktériami. Prítomnosť flavonoidov a fenolových kyselín dodáva medu podstatnú antimikrobiálnu aktivitu. Polyfenoly prítomné v mede majú oxidačnú schopnosť, ktorá poskytuje zodpovedajúci protizápalový účinok inhibíciou produkcie oxidu dusnatého.Polyfenoly nájdené v mede sú:• flavonoidy: napríklad: quercetin, luteolin, kaempferol, apigenín, chryzín, galangín, akcecetín, pinocembrin, pinobanksin a ďalšie.• deriváty fenolových kyselín: napr.: kyselina galická, kyselina kofeínová, fenylester kyseliny kofeínovej (CAPE) a iné.Ich obrovský potenciál spočíva najmä v prevencii a doplnkovej liečbe civilizačných ochorení, preto do ich výskumu odborníci vkladajú veľkú nádej. Majú schopnosť ovplyvňovať funkciu mnohých dôležitých enzýmov. Potláčajú zápal, chránia telo pred mikróbmi, vírusmi a nádorovým bujnením, pôsobia ako antioxidanty. Potláčajú tvorbu karcinogénov v tele a uľahčujú ich odstraňovanie z organizmu, chránia pečeň, tlmia alergické reakcie, môžu mať tiež analgetický účinok. Takisto priaznivo ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu, pomáhajú pri liečbe obezity a metabolických porúch, znižujú riziko srdcovocievnych ochorení. Vedecké štúdie naznačujú, že dlhodobá konzumácia medov, ale i ovocia a zeleniny bohatých na rastlinné polyfenoly ponúka ochranu proti rakovine, kardiovaskulárnym ochoreniam, cukrovke, osteoporóze a neurodegeneratívnym ochoreniam.