ÚČINNÝ LIEK NA CHRÍPKU

21.02.2022

Propolis, používaný spolu s konvenčnou liečbou, sa už mnoho rokov považuje za účinný v boji proti infekčným ochoreniam vírusovej, bakteriálnej alebo plesňovej etiológie. Medzi vírusy, ktoré spôsobujú prechladnutie, patria predovšetkým rinovírusy, koronavírusy, vírus parainfluenzy a enterovírusy. Ukázalo sa, že propolis sa synergicky spája s antibiotikami a zvyšuje ich účinok. Obsahuje flavonoidy a iné prírodné fenolové zlúčeniny, lipidy (steroly, mastné kyseliny), enzýmy, vitamíny, esenciálne oleje, mikro - a makroprvky. Má obzvlášť vysoký obsah zinku, ktorý je jedným z najdôležitejších faktorov imunogenézy. Propolis aktivuje funkciu týmusu, a tým aj imunitný systém. Okrem toho propolis vykazuje imunostimulačnú aktivitu tým, že zvyšuje tvorbu protilátok a aktiváciu T a B lymfocytov. Účinok flavonoidov propolisu je takmer identický s účinkom kyseliny acetylsalicylovej, čo vysvetľuje jeho antipyretické a analgetické vlastnosti. Propolisové flavonoidy blokujú enzýmy syntetizujúce prostaglandíny, ktoré spôsobujú bolesť a horúčku. Na mikroorganizmy je samozrejme slabší ako lieky, ale je bezpečnejší a mikroorganizmy si naň nezvyknú. Propolis nespôsobuje vznik vedľajších účinkov. Účinným nástrojom na prevenciu chrípky, SARS a iných vírusových ochorení je vodný extrakt propolisu. Účinnými látkami propolisu vo vode sú hydroxycinámové kyseliny vrátane kyseliny kávovej, kumárovej, rozmarínovej, ferulovej a chinínovej. Vodný extrakt propolisu má koncentrovaný obsah škoricových kyselín. Prítomnosť týchto kyselín vysvetľuje antioxidačné, antibakteriálne, protirakovinové a imunomodulačné účinky. Hydroxycinnamové kyseliny vykazujú protichrípkové účinky a dokazujú, že škoricové kyseliny sú aktívnymi zložkami s antivírusovými účinkami. ANTIVÍRUSOVÁ AKTIVITA PROPOLISU vo vzťahu k vírusu chrípky bola stanovená vďaka vyjadrenej antivírusovej aktivite kyseliny škoricovej a izopentylferulových esterov. Mnohé chemické (farmakologické) zlúčeniny s antivírusovou aktivitou majú vedľajšie účinky, ako je vysoká toxicita, teratogenita a imunosupresívne vlastnosti. Preto je dôležitou oblasťou vedeckého výskumu identifikácia antivírusového účinku v prípravkoch získaných z rastlinných surovín.