AGÁTOVÝ MED

20.10.2019

Agátový med
Agátový med

AGÁTOVÝ MED POZNAJÚ SNÁĎ VŠETCI.  Druh medu je odvodený od názvu rastliny, z ktorej pochádza väčšina nektáru využitého na výrobu medu. Agátový med pochádza z kvetov stromu agátu bieleho Robinia pseudoacacia, ktorý sa do Európy dostal v 17. storočí zo severnej Ameriky ako včelárska rastlina, hoci patrí k inváznym drevinám. Známe sú agátové háje na juhu Slovenska. Kvety tohto stromu včielky navštevujú približne dva týždne, v druhom znáškovom období, hneď po repke. Kvitne priemerne 10 - 12 dní od polovice mája do začiatku júna. Agát je veľmi MEDODAJNÁ rastlina. Z kvetových medov má najnižší objem peľu, a preto je najmenej alergénny. Najmenej alergické sú medy, ktoré sú dopestované z rastlín miesta človeka, v ktorom sa narodil, resp. býva, pretože organizmus si dlhodobo vytvoril na tieto látky obranyschopnosť. Včely pri spracovaní medu pridávajú doň zdraviu prospešné látky, ktoré samy produkujú. Jedna z nich sa volá DEFENZIN.

Na Slovensku vyprodukovaný agátový med je vzhľadom na svoju vysokú kvalitu považovaný za populárny exportný výrobok. Je bežne predávaný nie len na Slovensku ale v celej Európe.

MED je svetlo slamovej až zlatožltej farby, jemnej a lahodnej chuti bez výraznej arómy. Ak včely využili agát ako jediný kvetinový zdroj nektáru, med môže byť veľmi transparentný, ako tekuté sklo. Vyznačuje sa jemnou, mäkkou až mierne kyslou chuťou, ktorá ladí s kvetmi agátu. Má povesť najsladšieho medu zo všetkých medov. V porovnaní s inými medmi sa dávkuje menej. Je vhodný do čaju, pretože jeho aróma neprekryje chuť čaju.

Pre svoj nízky objem sacharózy sa používa ako prírodné sladidlo, lebo umožňuje lepšiu kontrolu hladiny cukru v krvi. Má nízky hypoglykemický index, čo znamená že sa energia z nich uvoľňuje postupne a tým sa nenarúša stabilita hladiny cukru v krvi. Aj pacienti s miernou formou diabetu tento druh medu môžu konzumovať vo forme celozrnného chleba s medom. Stabilizuje hladinu cukrov v krvi čo diabetici ocenia. CHRÓM, obsiahnutý v mede hoci len ako stopový prvok zlepšuje účinok inzulínu. Med je ľahko stráviteľný, priaznivo vplýva na látkovú výmenu organizmu a je neoddeliteľnou súčasťou zdravej výživy. Jednoduché cukry sú cennou živinou pre regeneráciu stavov fyzickej a psychickej únavy. Med sa dostáva do krvi 7 minút po konzumácii, teda rýchlo zaženie únavu.

Odporúča sa pri PRECHLADNUTÍ a pri sprievodnom zápale horných dýchacích ciest. Vhodný je predovšetkým pre deti. Podľa niektorých autorov agát vykazuje pozoruhodnú antibiotickú aktivitu. Jeho konzumácia sa odporúča nielen pri kašli, ale aj pri zažívacích ťažkostiach zapríčinených prekyslením žalúdka. GASTROINTESTINÁLNE PORUCHY ako kŕče, poruchy trávenia a zápal žalúdka a čriev sa liečia práve za použitia agátového medu. Je nápomocný pri liečbe žalúdočných a dvanástorníkových vredov, keďže urýchľuje obnovu sliznice ako aj zlepšenie pohyblivosti týchto orgánov. Je tiež považovaný za doplnok k ochoreniam obličiek a močových ciest a to vďaka nízkemu obsahu stopových prvkov a aminokyselín. Pri pravidelnom užívaní ZNIŽUJE KRVNÝ TLAK.

Agátový med obsahuje zdraviu prospešné látky ako sú enzýmy, železo, draslík, zinok, vápnik, vitamíny A, B, C, H - (B7), flavonoidy vďaka, ktorým má tento druh medu dezinfekčné účinky, esenciálny olej, ktorý obsahuje okrem iného LINALOOL. Agátový med je prírodný zvlhčovač, ktorý organicky zjemňuje pokožku. Využíva sa na liečbu ekzémov. Tiež pri výrobe telových krémov, balzamov na pery a mydiel.

Med zostáva dlho tekutý, vďaka vysokému obsahu fruktózy, má najnižší sklon na kryštalizáciu. (Fruktóza: 42,7 g/100g Glukóza: 26,5 g/100g). Tekutý vydrží aj dva roky, vždy záleží, či v období kvitnutia agátu nekvitlo súčasne aj niečo iné, čo spôsobí skoršiu kryštalizáciu. Každý med skôr, či neskôr skryštalizuje, je to známka pravosti, kvality a plnohodnosti. Agátový med má silnú nasávaciu schopnosť vlhkosti z okolia, preto tento med by nemal ostávať neuzavretý pre jeho hustotu a trvanlivosť. Včely väčšinou vyrobia med veľmi dobrej kvality, takže pokaziť sa môže až pri spracovaní. Med obsahuje PP faktor, látku, ktorá rozširuje cievy a zosilňuje prívod živín a kyslíka do tkaniva. Pre lepšie využitie niektorých látok si podržte med pod jazykom, aby sa vstrebával už v ústnej dutine. Med pod jazykom okamžite pôsobí utišujúco. Je tu jedinečná možnosť objednať si ho cez eshop: https://www.svetmedu.sk/12-vceli-med