TRÚDIE MLIEKO

08.06.2021

O materskej kašičke už počul takmer každý, o existencii trúdieho mlieka však vie iba málokto. U nás vošiel do povedomia ľudí pomerne nedávno, napriek tomu si už získal svoju obľubu. Homogenát z trúdieho plodu je bohatý na živiny používaný v ľudovom liečiteľstve na liečbu rôznych zdravotných problémov. V dávnych dobách bol tento včelársky produkt veľmi populárny - v Číne sa našiel recept na papyruse, ktorý popisoval homogenát. Larvy trúdov sa v rôznych krajinách používajú rôznymi spôsobmi. Keňania a Rumuni napríklad vyrábajú na ich základe biologicky aktívne prísady, kozmetické krémy alebo lieky. A Japonci ich konzervovali so sójovou omáčkou a používajú ich ako korenie.

Je to mliečna, hustá látka krémovej konzistencie, bielej a žltkastej farby s neobvyklou chuťou. Vyznačuje sa sladkou, mierne kyslastou chuťou a výraznou vôňou podobnou vôni materskej kašičky. Pozostáva z 50% rovnakých zložiek ako materská kašička, zvyšných 50% prírodných látok má úplne jedinečné vlastnosti a dáva hotovému výrobku nenapodobiteľné vlastnosti. Je to z toho dôvodu, že larvy boli od začiatku kŕmené materskou kašičkou. Preto je trúdie mlieko svojím zložením také podobné materskej kašičke. Okrem toho obsahuje veľké množstvo skupín enzýmov a hormónov - progesterón, testosterón a estradiol, ktoré sa môžu používať na liečbu gynekologických ochorení u žien a mužov.

Vyrába sa zo sedemdňových lariev, keď sú ešte v štádiu otvoreného plodu. Larvy sa mechanicky odstránia z plástu a rozdrvia sa, kým sa nezíska homogénna hmota. Vo svojom užitočnom zložení prekonáva nielen všetky vitamínové komplexy, ktoré je možné kúpiť v lekárni, ale dokonca aj materskú kašičku. Je to proteínový produkt s vysokým obsahom kalórií, ale zároveň s nízkym obsahom tuku.

Trúdy sa vo včelstve objavujú do konca mája, ich najväčší počet je však pozorovaný v druhej polovici júna až v polovici júla. Aby včelári získali viac homogenátu trúdov, používajú špeciálne plásty so širokými bunkami. Potom sa tieto plásty odoberú bez poškodenia včiel a použijú sa na prípravu trúdieho mlieka. Hovorí sa mu aj larválne želé, niekedy si ho mýlia s materskou kašičkou. Obsahuje 5-krát viac steroidných hormónov a 2-krát viac výživných látok. Tiež veľa vitamínov A, D, E a vitamíny skupiny B (vitamínu D je takmer dvakrát toľko ako v rybom oleji). Trúdí homogenát je jediný zo včelích produktov, ktorý obsahuje aj B12. Ďalej mikro a makro prvky: vápnik, jód, fosfor, zinok, železo, síra, striebro, draslík a mnoho ďalších, preto sa používa dokonca aj v kozmeteológii. Chutí ako tvaroh s medom. Trúdie mlieko je veľmi citlivé na účinky svetla, vzduchu a teploty. Podmienky jeho uchovávania sú oveľa prísnejšie, pretože stratí liečivé vlastnosti v priebehu jednej až dvoch hodín. Preto sa ihneď po extrakcii konzervuje Po odobratí by mal byť homogenát čo najskôr zamrazený na teplotu najmenej mínus 10°C až do - 20°C. V tejto podobe sa môže skladovať až šesť mesiacov. Je lepšie ho zmraziť v malých dávkach, aby sa neskôr ľahšie rozmrazil a zjedol. Konzumovať sa má na prázdny žalúdok, pretože jeho činnosť začína tráviacim systémom a potom vstrebaný do krvi prechádza celým telom. Vďaka produktu sa v tele normalizujú metabolické procesy. Je to dobré pre ľudí, ktorí často čelia psychickému stresu a nechcú sa preťažovať. Výrobok sa nemusí konzumovať iba pri chorobách, pretože je schopný nielen liečiť, ale aj udržiavať telo vo vynikajúcej kondícii. Ruskí vedci uskutočnili výskum a zdokumentovali, že plod trúdov je možné používať ako doplnok výživy, pridávať ich do farmaceutických a kozmetických prípravkov a používať ich pri diétnej terapii. Trúdie mlieko je skutočný prírodný liek o jeho účinkoch v nasledujúcom článku.