LEVANDUĽOVÝ MED

24.07.2020
Levandulový med
Levandulový med

Včelie farmy Francúzska a Španielska sú známe svojím LEVANDUĽOVÝM MEDOM, ktorý patrí medzi najcennejšie odrody medu. Levanduľový med má svoj pôvod v Provensálsku. Zvyčajne sa zberá postupne a pravidelne, od konca júna do začiatku augusta. Tento dar prírody s charakteristickou chuťou a vôňou má blahodarný vplyv na ľudský organizmus. Pomáha odbúravať STRES, nájsť DUŠEVNÚ ROVNOVÁHU. Používa sa už viac ako 2 500 rokov. Je veľmi obľúbený pre jeho antireumatický, antispasmodický, antiseptický a protizápalový účinok. Upokojuje kašeľ a pomáha liečiť popáleniny, bronchitídu, angínu, chrípku, infikované rany, hypertenziu. Pre svoju svetlú farbu a ľahkú decentnú chuť sa obzvlášť dobre dopĺňa v jemných čajoch. Počas kryštalizácie sa zmení na biely. Levanduľa sa dnes pestuje v mnohých krajinách, ale pôvodne pochádza z Perzie a zo španielskych Kanárskych ostrovov. Už aj na Slovensku včelárka pri Nových Zámkoch dokázala vniesť trochu romantiky a francúzskej nálady do nášho prostredia. Podáva sa s jemnými slanými syrmi ako je Feta a Ricotta, alebo so syrmi s modrozelenou plesňou -Roqueford, Niva, a Gorgonzola.