MED DÔLEŽITÁ ZLOŽKA POTRAVY ČLOVEKA

03.06.2021

Med je už celé tisícročia vyhľadávanou zložkou potravy človeka pre jeho výživnú hodnotu a ľahkú stráviteľnosť. Tento zložitý a variabilný produkt a jeho vlastnosti, hoci sú premenné, zostávajú v určitých medziach. Obsahuje najmä fruktózu, glukózu a sacharózu. Môžeme ním nahradiť rôzne sladidlá. Za zmienku stojí aj obsah draslíku, vápniku, horčíku, sodíku a vitamínov v prírodnej forme. Ide o dokonalý zdroj energie. Včela pri spracovaní a premene nektáru/medovice na med sekrétuje látky, predovšetkým proteínovej povahy, ktoré sú prirodzenou súčasťou každého medu. Med môžeme použiť ako podporný prostriedok pre liečbe prechladnutí, tlmení kašľu a podľa niektorých zdrojov navodzuje dobrý spánok. Štúdie potvrdili účinnosť medu pri dezinfekcii rán, zmierňovaní opuchov a obnove tkanív (nízke pH kvetového medu pôsobí nepriaznivo na rast baktérií a plesní). Med ako liek má svoje pevné miesto aj v tradičných východných medicínach. Pri výbere medu venujme pozornosť pôvodu, odkiaľ med pochádza.