MED JE NAJCENNEJŠÍM PRODUKTOM

Možno,
že žiadny z potravinových výrobkov z hľadiska počtu zložiek, liečebného
účinku, arómy a chuti nemožno porovnávať s prírodným medom, ktorý včely
produkujú z rastlinného nektáru. Med sa používa v ľudovom liečiteľstve
už od staroveku a záujem o tento prírodný "liek" pretrval až do
súčasnosti. Vedeli ste, že terapeutické využitie medu sa spomína už na
sumerských tabuľkách z obdobia 3000 rokov pred naším letopočtom? Ďalšie
zmienky nájdeme v Tóre, Biblii či Koráne.
Má okolo 300 zložiek: cukry (ovocný a hroznový), enzýmy (amylázu,
glukooxidázu), kyseliny (jablčnú, vínnu a citrónovú), bielkoviny v malom
množstve, vitamíny (B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P), minerálne
látky a stopové prvky: (draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, jód,
meď, zinok, železo, selén ), ktoré sa ľahko vstrebávajú. V mede nie sú
žiadne ťažko stráviteľné prvky, okamžite vstupuje do krvného obehu a
šíri sa cez bunky. Jeho liečivé vlastnosti sú určené obsahom vitamínov,
stopových prvkov, minerálnych a antibakteriálnych látok v ňom. Med okrem
iného posilňuje IMUNITNÝ SYSTÉM a pomáha liečiť vírusové ochorenie. Je
rovnako užitočný pre chorých aj zdravých ľudí a deti. Pravidelná
konzumácia optimálnej dennej dávky (pre dospelých 100 g a 50 g pre deti)
zvyšuje biologickú reaktivitu tela, čím sa stáva imúnnou proti
infekcii. Ak chcete aby zostali v mede zachované všetky jeho liečivé
vlastnosti nezohrievajte ho, ani nedávajte do čaju, ktorého teplota je
vyššia ako 42℃. Slovenské medy svojou kvalitou patria medzi svetovú
špičku.