MED Z JEDLÉHO GAŠTANU

20.06.2021

U nás patrí medzi vzácne odrody, pretože oblastí na Slovensku kde rastú nie je až tak veľa. Jelenecká gaštanica v okolí hradu Gýmeš patri k najstarším, zato rozlohou najväčšia sa nachádza v Modrom Kameni. Tu sa však vyskytuje huba, ktorá spôsobuje rakovinu kôry a postupné vysychanie stromu. Na obrázku sa nachádzajú lokality jeho výskytu, a tam treba hľadať aj včelárov, ktorí by ho mohli ponúknuť.

Kto aspoň raz vyskúšal gaštanový med vie, že chuť tohto medu je jedinečná a líši sa od iných odrôd tohto úžasného produktu.Daný med je veľmi cenný pre svoje jedinečné prospešné látky, pretože je bohatý na jód, železo, mangán a meď, ako aj na vysoký obsah fruktózy a sacharózy. Med je veľmi užitočný pre štítnu žľazu, pretože je bohatý na jód. Obsahuje celý komplex vitamínov B, C, E, A, K, PP.Vďaka vysokému obsahu železa je veľmi dobrý pri zriedení krvi, čo má priaznivý vplyv na tlak a kŕčové žily. Pravidelné používanie gaštanového medu sa odporúča na profylaxiu pri zlepšovaní fungovania krvných ciev a srdca, ktoré sa vďaka tomu stávajú silnejšími a pružnejšími, čo pomáha normalizovať krvný tlak. Gaštanový med je tiež schopný zabrániť tvorbe krvných zrazenín. Med chráni sliznicu žalúdka a čriev, zmierňuje stav ľudí s kolitídou, zápalom žalúdka a inými problémami s gastrointestinálnym traktom. Vďaka stimulácii odtoku žlče sa používa pri liečbe preťaženia pečene, ovplyvňuje činnosť obličiek. Gaštanový med je zázračne schopný ovplyvniť obnovu a hojenie kĺbov. Zmierňuje príznaky bolesti, zmierňuje opuchy nôh a obnovuje pohybový aparát. Tiež zmierňuje únavu, dodáva silu a energiu. Zlepšuje duševné schopnosti a zvyšuje pracovnú náročnosť človeka.

Uskladňuje sa na tmavom, suchom a chladnom mieste, aby bol chránený pred priamym slnečným žiarením.