POHÁNKOVÝ MED

26.01.2020

Pohánkový med
Pohánkový med

POHÁNKOVÝ MED má jedinečnú chuť a nezameniteľne silné aróma. Červenkastú farbu mu dodáva vysoký obsah železa. Niektorým ľudom vadí jeho špecifická vôňa, ktorá sa však s dĺžkou skladovania zmierňuje. Treba poznamenať, že počas skladovania je produkt náchylný na kryštalizáciu. Považuje sa však za jeden z najzdravších medov, kvôli jeho špeciálnemu zloženiu, ktoré je bohatšie na zdravé zložky v porovnaní s inými medmi. Jeho obsah vitamínov B, E, H, PP, C, bielkovín, aminokyselín a rôznych enzýmov je životne dôležitý pre ľudské telo. Tento med je vyhľadávaný hlavne pre obsah horčíka a RUTÍNU označovaného ako vitamín P, ktorý patrí do skupiny flavonoidov a je podobný flavonoidu z výťažku listov Ginkgo biloba. Rutín je lapačom voľných radikálov a taktiež sa podieľa na spomalení oxidácie vitamínu C v tele, pomáha vlastne spomaliť starnutie. Je ľudským organizmom výborne vstrebávaný a osvedčil sa pri liečbach kŕčových žíl, cievnych chorôb, ochorení pečene a ľadvín. Podľa toho, čo je zrejmé z medicínskych kruhov, rutín obsiahnutý v pohánkovom mede môže byť dôležitou prevenciou náhlych mozgových a srdcových príhod, ale aj diabetických ochorení, či ochorení očnej sietnice. Pomáha spevňovať a čistiť krvné cievy, zvyšuje ich pružnosť.Pohánkový med prispieva k udržiavaniu hladiny cukru v krvi u diabetikov. Pomáha znížiť hladinu cholesterolu v krvi, čo môže pomôcť znížiť vysoký krvný tlak.

Má pozitívny vplyv na mechanizmus tvorby krvi, pre jeho obsah železa. Odporúča sa zahrnúť do výživy ľudí s hypotenziou - nízky krvný tlak, anémiou a inými ochoreniami obehového systému i tehotným ženám s nízkou hladinou hemoglobínu.

Okrem toho má pohánkový med priaznivý vplyv na mikroflóru tela, takže sa používa pri liečení rôznych chronických ochorení gastrointestinálneho traktu. Prispieva k regenerácii a obnove tkanív v tele, preto sa často používa pri liečbe gastritídy a peptických vredov. Prínosom medu z pohanky je to, že podporuje hojenia v tele, podporuje imunitnú funkciu tela a je to dobrý zdroj antioxidantov. Antiseptické vlastnosti pohánkového medu prispievajú k rýchlejšiemu hojeniu rán, poranení a zápalov.Používanie tohto medu tiež dokonale zvyšuje náladu, pomáha vyrovnať sa so stresmi a životnými konfliktmi.

Odporúča sa aj pri diétach, pri liečbe rakoviny a v kombinácii s mliekom večer pred spaním, ako prostriedok proti nespavosti. Pohánkový med sa konzumuje bežným spôsobom, no jeho osobitá chuť dokáže prekryť pôvodnú chuť