PREČO MÁ MED VEĽMI DLHÚ TRVANLIVOSŤ?

20.01.2021

Med je jednou z mála potravín, ktoré sa nekazia. Archeológovia v hrobkách starovekého Egypta našli med, ktorý sa dá bez problémov konzumovať. Má niekoľko zvláštnych vlastností, vďaka ktorým vydrží veľmi dlho. Obsahuje 80% cukrov, čo potláča rast mnohých mikróbov, ako sú baktérie a plesne a len 18% vody. Je veľmi hustý, takže sa v ňom kyslík rozpúšťa len veľmi pomaly. Počas výroby medu do nektáru včely uvoľňujú enzým zvaný glukózaoxidáza. Tento pomáha pri konzervácii medu a bráni jeho predčasnému pokazeniu. Pri vyzrievaní medu vzniká peroxid vodíka, funguje ako dezinfekcia, zabraňuje rastu mikroorganizmov vo vnútri medu a podieľa sa tak na jeho antibakteriálnych účinkoch.

Med má kyslý charakter, priemerné pH je 3,9, takže nepredstavuje práve ideálne miesto pre množenie baktérií. Pre niektoré baktérie je kyslé prostredie veľmi nevhodné a celkom určite bráni ich rastu. Med navyše obsahuje rôzne ďalšie látky, ako sú polyfenoly, flavonoidy, methylglyoxal (MGO), včelie peptidy a antibakteriálne látky, ktoré taktiež zosilňujú antimikrobiálne účinky medu. Vďaka týmto vlastnostiam med prakticky nepodlieha skaze. Pri správnom uskladnení si dlhodobo zachováva svoju kvalitu.