Tieto stránky používajú cookies k analýze návštevnosti a bezpečnej prevádzke stránok. Používaním stránok vyjadrujete súhlas s našimi pravidlami pre ochranu súkromia.
Včelí peľ obsahuje viac ako 250
látok. Je to najväčší antioxidant, ktorý sa nachádza v prírode. Obsahuje nielen prírodné antibiotiká, ale aj
esenciálne aminokyseliny, minerály, vitamíny, karotenoidy,
zdravé tuky a proteíny. Väčšina jeho zložiek (vitamíny- A,C,B, minerály, enzýmy) existuje v dokonalom pomere. Peľ slúži
ako podporný prostriedok imunitného a nervového
systému, pomáha predchádzať infekciám. Je to vhodný podporný prostriedok pri anémii z nedostatku Fe. Tiež veľmi účinný prostriedok pri liečbe chorôb pečene, žltačky. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že nemôže byť
syntetizovaný v laboratóriu. Existuje veľa neoficiálnych
dôkazov o tom, že spotreba miestneho peľu má priaznivý účinok na ľudí so sennou nádchou. Všeobecne sa odporúča peľ pred
použitím spracovať tak, aby jeho relatívne odolný
obal bol porušený a látky z jeho obsahu (o tie ide) sa v organizme dali
zužitkovať. Môže byť užitý mnohorakým
spôsobom. Jednoducho rozmixovaný v mlynčeku na kávu na peľový prášok, ktorý zmiešame s jogurtom, zmiešaný s medom a
potom s jogurtom alebo rozmixovaný v
džúse.
Med štiepi častice peľu, a preto ho tam vmiešavame. Po
25 až 30 dňoch sa takto spracovaný peľ
stáva jednoduchšie stráviteľným pre ľudský organizmus a s vyšším účinkom.