Zaujímavosti zo sveta včiel

 

KOMUNIKÁCIA VČIEL je veľmi zaujímavá a vedcov zaujíma už dlhý čas. Tejto komunikácii sa najviac venoval rakúsky entomológ Karl von Frisch. Zistil, že včely majú prepracovanú a svojim spôsobom aj zábavnú formu komunikácie. U včiel, prevláda dorozumievanie chemické, pomocou pachových signálov - prostredníctvom feromónov. Ich feromóny zohrávajú...

Včely sú úžasný hmyz s jedinečnými zmyslami a očami, ktoré im umožňujú pozerať sa na svet po svojom. Ak sa pozrieme na ne, zreteľne vidíme veľké oči umiestnené po oboch stranách takmer trojuholníkovej hlavy. Práve tie mnohí mylne vnímajú ako jediné orgány zraku hmyzu. Pri podrobnejšom skúmaní však zistíme, že ich je päť. Dve veľké oči sú...

Okrem umývania rúk je výživa jednou z prvých obranných línií proti infekcii vírusu COVID-19. Hlavné poškodenie spôsobené respiračnými vírusmi, ako je SARS-CoV-2, súvisí so zápalom pľúc. Len nedávno vedci zverejnili výskumy, ktoré sa zaoberajú ochranou pred ochorením COVID-19.Autori štúdie sa zhodujú na tom, že VITAMÍN B6 má priaznivé účinky na...

Každý med, ktorý je produkovaný včelou musí byť antibakteriálny. Je to jeho prirodzená vlastnosť. Pretože včela už počas zberu nektáru pridáva antibakteriálne látky do nektáru alebo medovice, aby sa neskazil. K nektáru obohateného o peľové zrniečka včely pridávajú enzýmy, ako invertázu alebo glukózooxidázu. Sú včelou syntetizované v hltanových...

Med je komplex zložiek nektáru, peľu a enzýmov dodaných včelami, závislý hlavne na nektárovom zdroji. Lietavky nasávajú a zhromažďujú nektár z kvetov pomocou svojho DLHÉHO CUCIAKA a uchovávajú ho v špeciálnom žalúdku alebo v "medovom vačku" oddelenom od pravého žalúdka na trávenie. Vytvárajú med už pri nasávaní nektáru do medového vačku, pričom...

Každý z nás sa narodí s určitou zásobou enzýmov a väčšinu si ich telo nepretržite vytvára. Ide o špeciálne bielkoviny, ktoré kontrolujú rast a delenie buniek, pomáhajú štiepiť potravu, starajú sa o prečistenie krvi, tkanív a tiež správnu činnosť orgánov. Enzýmy sa nachádzajú vo všetkých živých bunkách tela - v pečeni, obličkách, krvi, svaloch....

Je to prvý jarný prelet včiel alebo inými slovami očistný let po prezimovaní. Prečo radostná? Pretože rodiny, ktoré sa očistili, úspešne prezimovali. Začiatok jari je v živote včelstva ťažkým obdobím. Pri prvom jarnom lete skúsený včelár okamžite vidí, ktorý úľ má problémy, ktorý rod potrebuje urgentnú pomoc a ktorý si poradí sám. Počas zimy sú...