Zaujímavosti zo sveta včiel

 

Február je dosť nevyspytateľný mesiac. Boli roky keď koncom februára včely lietali a v nížinách začala kvitnúť lieska, ale boli aj roky keď zima dosahovala vrchol. Vo februári sa deň predlžuje, slnko stúpa, zima však pokračuje. Podľa odborníkov panuje v posledných rokoch mierna zima. Mrazy povolili, teploty sú mierne nad nulou. Intenzita...

Zaradenie medu do jedálnička bezpochyby prináša mnohé benefity. Nie nadarmo ho vedci nazývajú superpotravinou. Kombinácia s jedlom je chutná a zdravá, ale ak si pred spánkom dáte 1 lyžičku tohto tekutého zlata a necháte svoje telo absorbovať všetku jeho dobrotu v noci, budete prekvapení aké zázraky sa budú diať.

Zloženie včelstiev v priebehu roka je nestabilné a závisí od podmienok prostredia, najmä od teploty a dostupnosti potravy v prírode. V miernom podnebí sa včelie kolónie intenzívne rozvíjajú iba v priaznivom období jar - leto, ale od konca leta a začiatkom jesene sa ich rast spomaľuje a potom úplne zastaví. Intenzita plodenia závisí od:

Realita skrytá pod vrstvou laku na nechty je viac než len kozmetickým problémom. Patríte medzi ľudí, ktorí bojujú s problémom popraskaných a zafarbených nechtov do žlta? Je pravdou, že uvedený problém vo väčšine prípadov nebolí, avšak výrazne ovplyvňuje naše sebavedomie. Najčastejším dôvodom žltých nechtov na nohe je PLESŇOVÁ INFEKCIA NECHTOV...

Med je jednou z mála potravín, ktoré sa nekazia. Archeológovia v hrobkách starovekého Egypta našli med, ktorý sa dá bez problémov konzumovať. Má niekoľko zvláštnych vlastností, vďaka ktorým vydrží veľmi dlho. Obsahuje 80% cukrov, čo potláča rast mnohých mikróbov, ako sú baktérie a plesne a len 18% vody. Je veľmi hustý, takže sa v ňom kyslík...

Aby včely získali med, jeden zo základných zdrojov svojej potravy, zbierajú a prepracúvajú nektár z kvetov rastlín, ale tiež medovicu a medovú rosu z listov a ihličia stromov. Nektár je sladkastá tekutina s jemnou arómou, ktorá sa vylučuje bunkami nektária umiestneného pri základoch koruny a kalíšnych lístkov kvetu. Nektár obsahuje vodu...

Má jedinečnú chuť a nezameniteľne silné aróma. Červenkastú farbu mu dodáva vysoký obsah železa. Niektorým ľudom vadí jeho špecifická vôňa, ktorá sa však s dĺžkou skladovania zmierňuje. Treba poznamenať, že počas skladovania je produkt náchylný na kryštalizáciu. Považuje sa však za jeden z najzdravších medov, kvôli jeho špeciálnemu zloženiu, ktoré...