Zaujímavosti zo sveta včiel

 

PROPOLIS JE VČELÍ PRODUKT, ktorý včely darovali ľuďom. Vyrábajú ho robotnice na utesnenie úľa pred účinkami nepriaznivých vonkajších faktorov a pred napadnutím rôznymi vírusovými a hubovými mikroorganizmami. Propolis používajú ako dezinfekčný a opravný materiál. Tvorí ho lepkavá živicová hmota s charakteristickou aromatickou vôňou a horkastou...

Ľudia sú obklopení miliónmi baktérií, z ktorých mnohé žijú priamo v našom tele. Niektoré mikroorganizmy sú neutrálne alebo dokonca potrebné. Iné sa naopak môžu stať patogénnymi. Medzi ne patrí aj Staphylococcus aureus. Je to v skutočnosti patogénna baktéria. To znamená, že môže byť dlho v ľudskom tele a nespôsobuje žiadne škody. Pod vplyvom...

Helicobacter pylori je malý, ale veľmi agresívny nepriateľ nášho žalúdka. Po usadení v žalúdku alebo dvanástniku produkuje obrovské množstvo toxínov, ktoré poškodzujú sliznicu týchto orgánov. Výsledkom je zápal a VZNIK GASTRITÍDY, VREDOV a iných ochorení. Na rozdiel od väčšiny baktérií, ktoré v kyslom prostredí žalúdka hynú, Helicobacter pylori...

Med, ktorý bežne konzumujeme získavame vytáčaním zo včelích plástov po odviečkovaní pomocou medometu. Plástikový (plástový) med je med, ktorý nie je extrahovaný z voskových plástov. Je to sterilný prírodný produkt vytvorený bez ľudského zásahu. Na rozdiel od odstredeného medu je plástový med zastúpený na trhu včelích produktov v oveľa menšom...

Med je jednou z mála potravín, ktoré sa nekazia. Archeológovia v hrobkách starovekého Egypta našli med, ktorý sa dá bez problémov konzumovať. Má niekoľko zvláštnych vlastností, vďaka ktorým vydrží veľmi dlho. Obsahuje 80% cukrov, čo potláča rast mnohých mikróbov, ako sú baktérie a plesne a len 18% vody, kyseliny a tiež prírodné antimikrobiálne...

Je zaviečkovaný med v panenskom diele, ktorý vystavali samotné včely tzv. divoká stavba, a uložili doň nektár z ktorého spracovali med. Medový plást je 100% z vosku vyrobený včelami, žiadna medzistienka. Med ostáva zaviečkovaný v pláste, ktorý včely vystavali a tak si ponecháva svoju typickú arómu. Takýto med vo včelích plástoch je už tisícročia...

U nás patrí medzi vzácne odrody, pretože oblastí na Slovensku kde rastú nie je až tak veľa. Jelenecká gaštanica v okolí hradu Gýmeš patri k najstarším, zato rozlohou najväčšia sa nachádza v Modrom Kameni. Tu sa však vyskytuje huba, ktorá spôsobuje rakovinu kôry a postupné vysychanie stromu. Na obrázku sa nachádzajú lokality jeho výskytu, a...