Zaujímavosti zo sveta včiel

 

Aby včely získali med, jeden zo základných zdrojov svojej potravy, zbierajú a prepracúvajú nektár z kvetov rastlín, ale tiež medovicu a medovú rosu z listov a ihličia stromov. Nektár je sladkastá tekutina s jemnou arómou, ktorá sa vylučuje bunkami nektária umiestneného pri základoch koruny a kalíšnych lístkov kvetu. Nektár obsahuje vodu...

Gaštanový med je elitná odroda, ktorá je mimoriadne vzácna. Vyrába sa v malom množstve, pretože medonosná rastlina rastie na obmedzenom území a doba kvitnutia je veľmi krátka. Má tak ako iné odrody priaznivý vplyv na ľudský organizmus. Jeho zdrojom sú dva druhy gaštanov. Jedlý, ušľachtilý gaštan, ktorého plody sa konzumujú ako pochúťka a pagaštan...

REPKOVÝ MED

03.06.2021

Je to prvý jarný med, ktorý je z prevažnej časti z repky olejnej, ale môže obsahovať aj prímes z medu ovocných stromov. Prírodný produkt obsahuje asi 300 stopových prvkov a minerálov, tiež vitamíny C, K, E a skupiny B. Tekutý med je bledožltej farby, ktorý je schopný behom týždňa skryštalizovať na bielu farbu až farbu slonovej kosti. Konzistenciou...

Med je už celé tisícročia vyhľadávanou zložkou potravy človeka pre jeho výživnú hodnotu a ľahkú stráviteľnosť. Tento zložitý a variabilný produkt a jeho vlastnosti, hoci sú premenné, zostávajú v určitých medziach. Obsahuje najmä fruktózu, glukózu a sacharózu. Môžeme ním nahradiť rôzne sladidlá. Za zmienku stojí aj obsah draslíku, vápniku, horčíku,...

Konzumácia kvalitného medu má na zdravie človeka preukázateľné pozitívne účinky. Všetky problémy, ktoré človek má vo väčšej, či menšej miere súvisia s tým, že nedodržuje zákony prírody. Ako sa ukázalo, obyčajný med sa môže stať účinným liekom proti nebezpečným patogénom. Autori mnohých štúdií považujú med za jednu z hlavných alternatív antibiotík....

KVETOVÝ MED

07.05.2021

je prírodný produkt, ktorý včely vyrábajú z nektáru a peľu kvitnúcich stromov a kríkov zo začiatku jari a lúčnych rastlín. Vzniká vďaka nektáru z kvetov ovocných stromov čerešní, marhúľ, sliviek, jabloní, hrušiek atď. Nektár spracovaný včelami je obohatený o enzýmy a biologicky aktívne látky, ktoré určujú jeho prospešné vlastnosti. Tento veľkorysý...

Každý šikovný včelár využíva protirojové opatrenia, aby sa vyhol rojeniu včiel. Protirojových riešení je viacero. Pokiaľ s nimi včelár vhodne pracuje, dokáže znížiť riziko rojenia. Ak ich zanedbá neostáva mu nič iné ako sa šplhať po stromoch alebo naháňať roje. Najlepší spôsob ako rojeniu včiel zabrániť je včelám zabezpečiť dostatok práce. Veľmi...