Zaujímavosti zo sveta včiel

 

REPKOVÝ MED

03.06.2021

Je to prvý jarný med, ktorý je z prevažnej časti z repky olejnej, ale môže obsahovať aj prímes z medu ovocných stromov. Prírodný produkt obsahuje asi 300 stopových prvkov a minerálov, tiež vitamíny C, K, E a skupiny B. Tekutý med je bledožltej farby, ktorý je schopný behom týždňa skryštalizovať na bielu farbu až farbu slonovej kosti. Konzistenciou...

Gaštanový med je elitná odroda, ktorá je mimoriadne vzácna. Vyrába sa v malom množstve, pretože medonosná rastlina rastie na obmedzenom území a doba kvitnutia je veľmi krátka. Má tak ako iné odrody priaznivý vplyv na ľudský organizmus. Jeho zdrojom sú dva druhy gaštanov. Jedlý, ušľachtilý gaštan, ktorého plody sa konzumujú ako pochúťka a pagaštan...

Aby včely získali med, jeden zo základných zdrojov svojej potravy, zbierajú a prepracúvajú nektár z kvetov rastlín, ale tiež medovicu a medovú rosu z listov a ihličia stromov. Nektár je sladkastá tekutina s jemnou arómou, ktorá sa vylučuje bunkami nektária umiestneného pri základoch koruny a kalíšnych lístkov kvetu. Nektár obsahuje vodu...

Včelári vo viacerých krajinách za posledné roky zaznamenali prudký úbytok svojich včiel. Problém s nedostatkom včiel sa rok od roku zhoršuje. Táto téma pritiahla veľkú pozornosť širokej verejnosti. Len veľmi málo rastlín sa opeľuje samo, ostatné k opeleniu a vytváraniu semien potrebujú buď živočíchy, vietor alebo vodu. Ak včely vymrú, budeme mať...

Je nový projekt, ktorý poukazuje na dôležitosť zachovania rozmanitosti živočíšnych druhov. Aj Vy môžete poskytnúť prirodzený úkryt hmyzu v blízkosti svojho domova. Obchodný reťazec pre menej zručných poskytuje možnosť zakúpenia si tohto produktu. Choďte a vyberte si z viacerých možností. Podporíte tak biodiverzitu a poskytnete domov mnohým...

KVETOVÝ MED

07.05.2021

je prírodný produkt, ktorý včely vyrábajú z nektáru a peľu kvitnúcich stromov a kríkov zo začiatku jari a lúčnych rastlín. Vzniká vďaka nektáru z kvetov ovocných stromov čerešní, marhúľ, sliviek, jabloní, hrušiek atď. Nektár spracovaný včelami je obohatený o enzýmy a biologicky aktívne látky, ktoré určujú jeho prospešné vlastnosti. Tento veľkorysý...

enzýmov a minerálov. Tí, čo jedia med, sa väčšinou dožívajú vysokého veku. Pri skúmaní dlhovekých osôb, viac ako storočných sa zistilo, že mnohí z nich boli včelári a všetci potvrdili, že jedia med. Vieme, že med nie je samospasiteľný. Ale kto konzumuje med namiesto cukru, už tým robí niečo pre svoje zdravie. Med je určite zdravší ako biely cukor....