Zaujímavosti zo sveta včiel

 

Náhle zmeny teplôt v tomto období negatívne vplývajú na náš organizmus. Napriek snahe vhodne sa obliecť do každého počasia to často končí infekciou dýchacích ciest. Mať silnú imunitu sa preto určite oplatí. Jedným z receptov našich starých mám ako prevencia proti prechladnutiu a nádche je MED SO ZÁZVOROM (ďumbierom). Pojem zázvor je častejšie...

Kurkuma je výrazný antioxidant a pre liečebné účely sa používa v tradičnej ajurvédskej a čínskej medicíne už tisíce rokov. Je to liek starovekého východu a moderná veda potvrdzuje jeho liečivé vlastnosti. Má dlhoročnú tradíciu v ajurvédskej medicíne najmä v Indii. Kurkuma obsahuje éterické oleje, vitamíny skupiny B, C, E, K, železo, fosfor, horčík,...

Má jedinečnú chuť a nezameniteľne silné aróma. Červenkastú farbu mu dodáva vysoký obsah železa. Niektorým ľudom vadí jeho špecifická vôňa, ktorá sa však s dĺžkou skladovania zmierňuje. Treba poznamenať, že počas skladovania je produkt náchylný na kryštalizáciu. Považuje sa však za jeden z najzdravších medov, kvôli jeho špeciálnemu zloženiu, ktoré...

Aby včely získali med, jeden zo základných zdrojov svojej potravy, zbierajú a prepracúvajú nektár z kvetov rastlín, ale tiež medovicu a medovú rosu z listov a ihličia stromov. Nektár je sladkastá tekutina s jemnou arómou, ktorá sa vylučuje bunkami nektária umiestneného pri základoch koruny a kalíšnych lístkov kvetu. Nektár obsahuje vodu...

Med je jednou z mála potravín, ktoré sa nekazia. Archeológovia v hrobkách starovekého Egypta našli med, ktorý sa dá bez problémov konzumovať. Má niekoľko zvláštnych vlastností, vďaka ktorým vydrží veľmi dlho. Obsahuje 80% cukrov, čo potláča rast mnohých mikróbov, ako sú baktérie a plesne a len 18% vody. Je veľmi hustý, takže sa v ňom kyslík...

POLYFENOLY tvoria skupinu chemických zlúčenín, nachádzajúcich sa v rastlinách. V mede sú dôležitou skupinou zlúčenín, pokiaľ ide o vzhľad a funkčné vlastnosti. Nie sú rovnaké vo všetkých medoch. Spravidla čím tmavší med, tým vyšší je obsah polyfenolu, tým väčšie sú antioxidačné vlastnosti. K celkovej antioxidačnej aktivite prispievajú fenoly,...

Výhody medu sú známe už od staroveku. Existuje však silnejší biostimulant s dvojnásobným terapeutickým a profylaktickým účinkom - ide o med v kombinácii so včelím peľom. Táto kombinácia vedie k vzniku jedinečného minerálneho a vitamínového koncentrátu, ktorý obsahuje viac ako 300 základných látok a prvkov, z ktorých väčšina je nevyhnutná pre...