Zaujímavosti zo sveta včiel

 

Med je jednou z mála potravín, ktoré sa nekazia. Archeológovia v hrobkách starovekého Egypta našli med, ktorý sa dá bez problémov konzumovať. Má niekoľko zvláštnych vlastností, vďaka ktorým vydrží veľmi dlho. Obsahuje 80% cukrov, čo potláča rast mnohých mikróbov, ako sú baktérie a plesne a len 18% vody, kyseliny a tiež prírodné antimikrobiálne...

O materskej kašičke už počul takmer každý, o existencii trúdieho mlieka však vie iba málokto. U nás vošiel do povedomia ľudí pomerne nedávno, napriek tomu si už získal svoju obľubu. Homogenát z trúdieho plodu je bohatý na živiny používaný v ľudovom liečiteľstve na liečbu rôznych zdravotných problémov. V dávnych dobách bol tento včelársky produkt...

Neplodnosť je jednou z najhorších diagnóz každého páru, najmä ženy. Príčiny neplodnosti môžu byť rôzne: slabá pohyblivosť spermií, nízke hladiny progesterónu u ženy, zlá kvalita semena, nedostatok vitamínu E v tele, nepriaznivé prostredie v maternici v dôsledku predchádzajúcich chorôb a pod. Všetky tieto problémy je možné odstrániť prírodnými...

V dnešnom svete je človek neustále v napätom stave: pracuje, športuje, stará sa o rodinu. Zažíva nervové a fyzické preťaženie, ktoré negatívne ovplyvňuje jeho zdravie. Daná situácia niekedy vedie k depresiám alebo stresu, nedostatku normálneho dobrého odpočinku. Existuje tu však riešenie, ktoré má veľmi pozitívny vplyv na nervový systém a napĺňa...

V našich záhradách nelietajú len včely, ale aj iní čierno žltý hmyz. Mnoho majiteľov záhrad a balkónov chce prispieť k ochrane divých včiel, a tak stavia domčeky pre samotársky žijúce druhy. Mnohé druhy samotárskych včiel sa dajú pozorovať už v skorom jarnom období. Lietajú z kvetu na kvet podobne ako včely medonosné a čmeliaky. VČELY SAMOTÁRKY...

Konzumácia kvalitného medu má na zdravie človeka preukázateľné pozitívne účinky. Všetky problémy, ktoré človek má vo väčšej, či menšej miere súvisia s tým, že nedodržuje zákony prírody. Ako sa ukázalo, obyčajný med sa môže stať účinným liekom proti nebezpečným patogénom. Autori mnohých štúdií považujú med za jednu z hlavných alternatív antibiotík....

Med je už celé tisícročia vyhľadávanou zložkou potravy človeka pre jeho výživnú hodnotu a ľahkú stráviteľnosť. Tento zložitý a variabilný produkt a jeho vlastnosti, hoci sú premenné, zostávajú v určitých medziach. Obsahuje najmä fruktózu, glukózu a sacharózu. Môžeme ním nahradiť rôzne sladidlá. Za zmienku stojí aj obsah draslíku, vápniku, horčíku,...